Ondernemers starten Innovatiehub Tubbergen

Loohuis Installatietechnieken (Fleringen/Tubbergen), Kamphuis Sloopwerken (Reutum) en Bouwmetaal (Tubbergen) hebben de handen ineen geslagen om samen Innovatiehub Tubbergen te starten. Een Innovatiehub is een samenwerking waarin studenten doorlopend het innovatievermogen van één of meerdere bedrijven vergroten middels de uitvoering van uitdagende stage- en afstudeeropdrachten.

Inspiratie uit de Achterhoek
De eerste Innovatiehubs zijn rond 2012 in de Achterhoek ontstaan. In deze regio zag men een aantal jaren geleden dat studenten nauwelijks naar bedrijven in de Achterhoek kwamen en hun heil elders zochten. Dit ondanks dat er veel aantrekkelijke en innovatieve bedrijven in de regio aanwezig waren. Een Innovatiehub zorgt voor een verbinding tussen het (hoger) onderwijs en het bedrijfsleven. Inmiddels hebben meerdere groepen Achterhoekse ondernemers zich verenigd door een hub te starten, en de ervaringen zijn erg positief. Een substantieel deel van de studenten blijft na afloop van een stage- of afstudeerperiode bij de bedrijven werkzaam. De bekendheid van de bedrijven is onder studenten enorm toegenomen en steeds vaker blijven zij hierdoor verbonden aan de regio.

Eerste in Twente
Innovatiehub Tubbergen is de eerste hub die in de regio Twente van start gaat. De deelnemende bedrijven ervaren moeilijkheden in het vinden van geschikte studenten. Naast het binden van jong talent aan de organisatie, is het tijdelijk in huis halen van kennis een belangrijke drijfveer.

“Binnen ons bedrijf krijgen we nu en in de toekomst te maken met vraagstukken waar wij zelf niet direct mee aan de slag kunnen. Soms hebben we de tijd of de middelen niet, maar vaak speelt het ontbreken van kennis ook een rol. Het (tijdelijk) aan boord halen van een student biedt een uitkomst om daadwerkelijk te vernieuwen. Hiernaast ben ik van mening dat we voldoende talentvolle jongens en meiden in de regio hebben, met de Innovatiehub komen we een de stap dichterbij om dit talent hier te houden. ” aldus Marcel Krikhaar, directeur Bouwmetaal.

Werkwijze
Iedere studieperiode gaat een groep studenten aan de slag met de kennis- en innovatievragen van de drie bedrijven. De studenten werken voor één van de bedrijven en aanvullend vinden gezamenlijke activiteiten plaats, om ook van elkaar te kunnen leren. Voor de dagelijkse aansturing van de hub is een projectmanager aangenomen. Naast het contact met onderwijsinstellingen zorgt de projectmanager voor de begeleiding van studenten tijdens een stage- of afstudeertraject. Deze werkwijze draagt bij aan maximale resultaten voor student én bedrijf.

De projectmanager is doorlopend een net afgestudeerde trainee die het Saxion Fast Forward traineeship volgt. Dit is opgezet om bekwame afgestudeerden een aantrekkelijke mogelijkheid te bieden om al lerend kennis te maken met wat de regionale arbeidsmarkt te bieden heeft en niet, zoals veel gebeurde, het oosten van Nederland de rug toe te keren.

Gemeente als aanjager
Al langere tijd voert de gemeente gesprekken met het bedrijfsleven over de mogelijkheden om studenten en daarmee talent te behouden voor de regio en de gemeente. Het ontstaan van de eerste Innovatiehub in Tubbergen zien zij dan ook mooie ontwikkeling.

“Een Innovatiehub slaat de brug tussen het (hoger) onderwijs en het bedrijfsleven. Het aantrekken en behouden van jong talent binnen de gemeente draagt daarnaast bij aan de algehele leefbaarheid. Innovatiehub Tubbergen is een praktische invulling van een samenwerking tussen ondernemers, overheid en onderwijs. Wij zijn dan ook blij met de totstandkoming van deze hub.” Aldus wethouder Roy de Witte.

De gemeente heeft een afbouwende (stimulerings)subsidie voor drie jaar gerealiseerd om het project te ondersteunen, onder voorwaarde dat de werkgevers zelf ook bijdragen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *