Innovatiehub in Tubbergen: bedrijven dagen studenten uit

Tubantia | 16-02-2018 | door Tom van den Berg

Projectmanager Jolien Roesthuis uit Rossum legt de contacten tussen bedrijven en onderwijsinstellingen als Saxion en Windesheim. „De lijntjes met mbo-opleidingen zijn al goed. We willen ook graag een structurele verbinding met het hbo en wo.”

Solliciteren
Betrokkenen hebben het afgelopen jaar onder meer hun licht opgestoken in de Achterhoek, waar de eerste hubs al in 2012  tot stand zijn gekomen. Voor de Innovatiehub Tubbergen hebben vier bedrijven de handen ineengeslagen: Loohuis Installatietechnieken en Loohuis Communicatie & Beveiliging in Fleringen, Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering in Haarle en Bouwmetaal in Tubbergen. Zij bieden stage- en eindexamenopdrachten aan, waar studenten met een passende opleiding naar kunnen ‘solliciteren’. „Je moet ook een sollicitatiebrief met cv sturen”, vertelt Jort Kuipers.

Planning
Kuipers is hbo-student technische bedrijfskunde. Hij neemt bij Kamphuis Sloopwerken en Asbestsanering de planning van alle werkzaamheden onder de loep. Het gaat om het analyseren en waar mogelijk verbeteren van bedrijfsprocessen. Kuipers moet bijvoorbeeld uitzoeken of de huidige software anders moet worden gebruikt of dat er wellicht andere software moet komen. Andere opdrachten gaan over het duurzaam verwerken van sloopmateriaal en het verpakken van metalen producten.

Verandering
Volgens Roesthuis zijn inmiddels acht studenten ‘aangenomen’ voor diverse onderzoeken. Onderzoeken die binnen het bedrijf voor een verandering kunnen zorgen. De studenten worden gevolgd door Roesthuis die hen om de twee weken bij elkaar haalt. „Kennis wordt zo ook uitgewisseld. De bedrijven kunnen daar weer profijt van hebben. En we bieden workshops aan en nodigen gastsprekers uit.”

Om de hoek
Kuipers, geboren en getogen in Fleringen, vertelt dat hij geen plannen heeft Tubbergen te verlaten. Hij weet dat ook om de hoek banen te vinden zijn. Vooralsnog blijft hij zich concentreren op het werk bij Kamphuis. Daar is hij de komende tijd druk genoeg mee. Het werk moet medio juni klaar zijn, want op 11 juni staat het aanbieden van het afstudeerproject op de agenda. Daarna kan Kamphuis aan de slag met de aanbevelingen. „Of niet”, relativeert Kuipers. „Het is niet gezegd dat ze het nu niet goed doen. Misschien is de uitkomst wel dat een aanpassing onnodig is.”

De gemeente Tubbergen ziet de meerwaarde van de Innovatiehub, als mogelijkheid om talentvolle jongeren voor de gemeente te behouden. Het project wordt de komende drie jaar dan ook met een subsidie gesteund.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *